Bästa gummistövlarna

Gummistövlar har framförallt en funktion att fylla. De ska hålla fötterna torra när det är blött ute. Någon speciellt skön passform eller ergonomi krävs vanligtvis inte. Men trots få krav så är det få gummistövlar som klarar av att hålla vätan borta när de sätts på hårda prov. Detta visar ett test av ICA Kuriren från 2015.

Testet och vinnare

I testet valde de ut 10 olika gummistövlar från den svenska marknaden. Det man ställde mot varandra var pris, vattentäthet, sprickbildningar, rivstyrka och hur en åldrad stövel klarade påfrestningar. Den bästa stöveln blev ”Original tall/Hunter”. Stöveln fick högsta möjliga betyg dvs 5 av 5. Den läcker inte, klarar mer än 100.000 flexningar utan sprickbildningar och detsamma gällde åldrad stövel. Rivstyrkan var 226 vilket kan jämföras med nästan alla andra där samma siffra låg på 100-150. Enda praktiska nackdelen var att den saknade innersula.

Nackdelen med denna modell av stövel var däremot priset. Det är inte alla som är villiga att betala närmare 1250kr för att hålla fötterna torra. Av den anledningen valde ICA Kuriren även att ge ut priset ”Prisvärd”- som gick till en annan stövel.

Detta fick MacKenzie Marschland Rubber. Det enda som skiljer denna stövel mot den som nämns ovan är rivstyrkan. Här blev snittsumman 102 vilket alltså betyder att den är hälften så rivtålig som Original tall/Hunter.  Det är ändå så pass tåligt att stöveln duger till att använda. Den stora fördelen är att priset är betydligt lägre. Dessa går att köpa för 199kr.
Genom att MacKenzie inte hade större skillnad mot testvinnare fick även denna modell 5 poäng av 5.

Vanliga problem

En modell läckte vilket självklart ger riktigt dåligt betyg (Long Rubber Boot). Flera andra klarade av att hålla vätan borta så länge som inte stöveln utsattes för påfrestningar. Det fanns de som sprack efter 30-40.000 flexningar. Det kan då jämföras med de som kom bäst i testet som fortfarande var intakta efter 100.000 flexningar.
Det var främst på den punkten som stövlarna skiljde på sig gällande kvalité. De flesta klarar sin funktion – men många tappar alltså kvalité med åren allt eftersom stövlarna används.

Köp stövlar över nätet!

Det finns oerhört många som säljer stövlar och skor på nätet. Den största, eller i vilket fall en av de största, i Sverige heter Footway och drivs av Daniel Mühlbach vars engagemang blivit välkända. Efter att ha dragit igång företag med linser är det nu skor som gäller och framgången har gått raskt!