Naturmaterial

Shopping - Stilguiden

Det finns många intressanta och bra material som används till kläder. I tidigare kollektioner har syntet varit populärt, medan naturmaterial fått ett uppsving under senaste tiden. Här är några av de mest omtalade alternativen.

Hampa

Det material som det pratas främst om idag är den slitstarka och lättodlade hampan. Den är lik linne i struktur och är många gånger starkare än bomull. Dess stora fördelar är att den är snabbväxande och behöver inte mycket tillsyn. Hampa, som kan växa i näringsfattig jord, kräver varken konstgödsel eller bekämpningsmedel och har därför ingen större miljöpåverkan. Även om hampan bevisligen fungerar utmärkt som textil är det få i Sverige som odlar den. En förklaring är att den varit förbjuden att odlas mellan 1971-2005 och att reglerna än idag är strikta för denna odling.

Lin

Linne är ett naturmaterial vars textilfibrer utvinns från linblommans stjälk och materialet har använts till kläder i tusentals år. Fram till slutet av 1700-talet var linne det mest använda textilmaterialen i Europa men fick sedan konkurrens av bomull, som idag är det vanligaste naturmaterialet. Linblomman, som trivs i kalla klimat och är motståndskraftig mot skadedjur och sjukdomar, odlades i stor utsträckning i Sverige fram tills att den mer lättproducerade och billiga bomullen blev populär.

Bomull

Bomull är det vanligaste naturmaterialet i textilindustrin och fibrerna utvinns från bomullsbuskens fröhår. Bomullstextil är svalkande, starkt och klarar höga temperaturer. Den är likaså känslig för frost och kräver mycket vatten varför den odlas i subtropiska och tempererade klimat. Eftersom att den är känslig för skadedjur och sjukdomar krävs en del konstgödsel och bekämpningsmedel för att ge god skörd. Ändå hålls priserna på bomull nere, till stor del på grund av många konkurrerande producenter.

Ull/Ylle

Ull har använts för tillverkning av kläder i minst 5000 år. Hår från olika djur, exempelvis får eller alpacka, som spinns till tråd eller garn kallas ull. Råmaterialet kan man sedan väva till ylletyg eller sticka för ett klädesplagg beroende på om ullfibern är lång och grov eller kort och mjuk. Ullen sorteras efter bruksområde där långa grova fibrer passar för ylletyg och de kortare och mjuka fibrerna för stickning. Fördelarna med ylle är främst dess värmande och smutsavisande egenskaper, samt att den som ”oändlig” resurs är bra ur miljösynpunkt.