Dofter i toppnivå

Bland de många parfymhus som finns i världen är det många som tagit sig till toppen och blivit kända över större områden. Dock är det få av dessa som kunnat förknippas med att vara exklusivt och nästan trollskt. Creeds parfymhus i Paris är ett av dessa. Genom sekler har Creed förknippats med doftprofiler som ingen annan kunnat mäta sig med. Detta ända sedan starten 1760 i London. Bland de tidigare kunderna fanns Drottning Victoria och som hovleverantör spreds ryktet som en löpeld genom Europa. Allt fler ville njuta av skimret från denna parfym. Såväl Franz-Joseph som Kejsarinnan Sissi, Drottning Victoria och Eugénie av Frankrike var konsumenter av Creeds utbud. Den senare av dessa initierade även den flytt till Paris som företaget genomförde omkring 1850.

Även i en tid där allt fler parfymhus försöker slå sig in på marknaden har Creed bibehållit den ställning som varit aktuell i flera hundra år. Över tid har deras sortiment naturligtvis förändrats och omarbetats, men vissa klassiska dofter fortsätter att inspirera.

Familjeföretag

Trots globala ekonomiska tvärkast har Creed valt att hålla kvar företaget i familjen. Verksamheten drivs nu av sjunde generationen och dofthemligheterna ligger tryggt i släktleden. Förr i tiden var det svårt att komma över dessa parfymer som i mångt och mycket gjordes tillgängliga för de bemedlade aristokrater som åtnjöt exklusiva fördelar. Nu går det att beställa Creed parfym från vissa återförsäljare. Bland annat har detta företag ett brett utbud Creed parfym för svenska kunder.

Väljer man att titta närmare på omdömen som rör Creed är det en samstämmighet vad gäller dess kvalitetsdofter. Vissa beundrar kompositionernas djupa karaktär och andra fascineras av hur doften mognar när den väl applicerats. Det är i vissa fall en ganska subtil introduktion medan en komplex palett sakta växer fram efter hand man bär parfymen. Har man inte stiftat bekantskap med Creed finns det en hel del att uppleva och ta del av! Den som har vägarna förbi Paris kan även spendera tid på en visit i butiken som finns i staden.