Idag finns en uppsjö av olika abonnemang från olika operatörer och det kan minst sagt vara svårt att välja och dessutom hitta det bästa mobilabonnemanget för en själv. För det finns nog inget som är bäst för alla – man har olika behov och önskemål kring alltifrån pris till surfmängd och för att hitta det som passar bäst för en själv kan man behöva jämföra några olika alternativ.
Det bästa mobilabonnemanget – utifrån egna behov
Det bästa mobilabonnemanget för någon behöver inte nödvändigtvis vara det bästa för någon annan. En del behöver ett abonnemang med obegränsad surf, fria samtal och så vidare, medan andra kanske nästan inte utnyttjar surfen alls.
En bra start är att kartlägga sina behov. Kartlägg mobilanvändandet för att se vilket behov som finns. Om man till exempel streamar film, serier eller TV behöver man mycket surf men använder man bara internet i mobilen för att kolla tidningen någon gång om dagen är inte det behovet lika stort.
Är man en ”ringare” som föredrar hederliga röstsamtal kanske det kan vara fördelaktigt att välja ett abonnemang med fria samtal.
Vad ska man jämföra?
För att hitta det bästa mobilabonnemanget för en själv är det alltså bra att utgå från sina behov men det finns även fler saker som kan vara värda att jämföra för att bli nöjd med valet.
- Pris – priset är en viktig faktor för många och här kan det skilja flera hundra mellan dom olika abonnemangen som finns. Ofta är det surfmängden som gör att priset drar iväg men oavsett är det alltid värt att jämföra.
- Bindningstid – för många mobilabonnemang finns en bindningstid – men inte för alla. Vill man testa en ny operatör kan det vara smart att välja en som har kort bindningstid eller ingen alls – så att man kan byta direkt om man inte är nöjd.
- Täckning – en viktig sak att kolla närmare på för att hitta det bästa mobilabonnemanget för sig själv är vad olika operatörer har för täckning – där man bor. I storstäder brukar det inte vara några större problem med täckning oavsett vilken operatör man väljer, men bor man däremot på landsbygden kan det skilja sig en hel del. På nätet finns täckningskartor att hitta, så att man lätt kan se vilka som levererar schysst täckning där man bor och använder sin telefon