Här kan elcyklar användas

Dagens elcyklar blir allt mer användarvänliga och prisvänliga, vilket gör att det finns all anledning att tro att de är här för att stanna. Det får samtidigt många cyklister att ställa sig följande fråga: var kan jag använda min elcykel?

Svaret på denna fråga är att elcyklar kan användas lite varstans. Enligt Transportstyrelsen räknas nämligen en cykel med elassistans som just en cykel. Detta förutsätter dock att dess elmotor endast kommer in i bilden när trycket på pedalerna ökar, exempelvis för att underlätta i uppförsbacke eller i motvind. Cykelns motor får bara förstärka pedalernas kraft och får inte ha någon effekt om du färdas i mer än 25 kilometer i timmen. Den högsta effekt som är tillåten för att din elcykel ska klassificeras som en cykel är 250 watt. Skulle cykeln frångå något av dessa krav klassificeras den istället som en moped, vilket innebär andra regler.

Användning av elcyklar i trafik och i terräng

Så länge din elcykel uppfyller de krav vi specificerat ovan räknas den som en cykel. Det innebär att du får framföra den överallt där man får cykla. Detta kan inkludera såväl trafikerade vägar som cykelbanor och andra mindre vägar. Det är även tillåtet att framföra cykel på enskilda vägar. Som markägare får man nämligen inte skylta om att cykling är förbjudet. Du bör dock inte cykla över en markägares tomt.

Vad gäller användning av elcykel i terräng får du cykla på din elcykel på alla platser där det är tillåtet att cykla. Det är dock inte tillåtet att cykla precis över allt, varken på en elcykel eller en vanlig cykel utan elmotor. Enligt Naturvårdsverket är det till exempel inte tillåtet att cykla över parkplanteringar, trädgårdar, planteringar, skogsplanteringar och andra områden som kan vara känsliga. Dessa inkluderar bland annat åkrar där det växer grödor.

Vad gäller cykling i naturen, på elcykel eller traditionell cykel, går det utmärkt att cykla skonsamt. Du bör anpassa in linje och ditt sätt att cykla så du inte orsakar onödig skada på marken. Du bör därför inte cykla på mjuka stigar, i synnerhet på vårkanten och under hösten då markerna är våta.