Heta trender inom MTB-cyklingen

I denna blogg från våra mountainbikeåkare ligger fokus på de trender som för närvarande är heta inom MTB-cyklingen. Den första trenden är det ökade intresset för drivlinor med en enskild kedjering. SRAM är det varumärke som allra hårdast kämpar för att få bort dubbla och trippla kedjeringar, och deras senaste komponentgrupp Eagle bygger vidare på varumärkets framgång med drivlinor med bara en kedjering.

Kedjeringen fungerar tillsammans med kassettens breda växelomfång väldigt bra på MTB-cyklar! Det ger en enkelhet, ett renare utseende, kedjan hoppar inte lika ofta, det krävs endast ett växelreglage o.s.v. Denna kombination innebär även färre kablar att serva och ger dig som cyklist alla de fördelar vi här har nämnt.

Kassetter med bredare omfång

På samma sätt som drivlinor med en enda kedjering ökar i popularitet, gäller detsamma även för kassetter med ett bredare omfång. Idag släpps allt fler kassetter med ett superbrett växelomfång på marknaden. En gång i tiden ansågs ett kedjehjul med 36 tänder enormt, men numera har SRAM 42 tänder som standard i flera av sina komponentgrupper, medan Eagle har ett enormt kedjehjul med hela 50 tänder! Vad detta innebär i praktiken är större valmöjligheter för en mountainbikecyklist som vill få ett bredare urval av växlar för att täcka alla möjliga typer av terränger. Vilket tipset är att investera i cykelkomponenter som passar din cykelstil.

Fler däckstorlekar

MTB-cyklar har på senare år genomgått en intressant utveckling, och även om det på sistone har lugnat ner sig något, har det kommit en ny storlek på däck: 2,6 tum. Det verkar dessutom som att 27,5 plus har kommit för att stanna, då branschen har ställt sig bakom denna storlek. De flesta tillverkare har dock valt 2,8 tum snarare än 3,0 som den optimala storleken.

Det finns idag fler cyklar med 27,5 plus-däck än någonsin tidigare. Ett mindre antal tillverkare har dock sett möjligheten att fylla ett hål på marknaden med ett nytt däck. Det kan antingen vara en fluga eller vara här för att stanna. 2,6-tumsdäcket kan vara den gyllene medelvägen mellan de vanliga 2,3-2,4-tumsdäcken och 2,8-3,0-tumsdäcken. Eller gör det bara allt mer förvirrande?