Funderar du på att teckna ett snabblån? Det finns ett stort antal smålån på marknaden. De kan vara snabba och praktiska för dig som bara behöver låna ett litet belopp. De flesta smålån är dyrare än privatlånen, men det är även stor skillnad mellan olika smålån. Därför kan du spara många kronor på att jämföra innan du ansöker. Vi har sammanställt en liten snabbguide hur du kan jämföra smålån.
Ränta och avgifter
När du jämför smålån är det viktigaste att kontrollera ränta och avgifter. Alla smålån har en ränta som är maximalt 40 procentenheter över referensräntan. I själva verket brukar de flesta smålån ha en ränta som ligger i närheten av denna gräns. Trots det lönar det sig att jämföra. Det finns nämligen flera lån som är billigare än så.
För bästa sms lånet är det minst lika viktigt att jämföra avgifterna. En avgift på 500 kronor för ett lån på exempelvis 2 000 kronor motsvarar en ränta på 25 procent! Ju större lånet är desto mindre noga blir det med avgiften, men i slutändan handlar det ju trots allt om pengar. Försök därför att hitta ett lån med så små avgifter som möjligt. De flesta smålån har en uppläggningsavgift. Dessutom brukar det vara vanligt med en aviavgift. I vissa fall kan du slippa aviavgiften om du väljer att få elektronisk faktura.
Kraven varierar
Alla lån har en åldersgräns. Ibland är gränsen 18 år men det är egentligen vanligare med 20-årsgräns. Om du inte är tillräckligt gammal är det ingen idé att ansöka eftersom lånet då blir avslaget. Nästa sak som du kan kontrollera är vilket inkomstkrav lånet har. Det är generellt sett ganska låga inkomstkrav för smålån. I många fall behöver du inte ha en fast anställning, men det brukar ändå finnas krav på att du måste ha en viss inkomst, till exempel 120 000 eller 150 000 kronor per år. Det finns smålån som godtar betalningsanmärkningar. Ibland finns det en maxgräns för antalet betalningsanmärkningar. I viss mån är det något du kan kontrollera, men det är inte alla långivare som anger exakt vad som gäller. Slutligen kan det vara intressant att jämföra hur långivaren gör sin kreditupplysning. I de allra flesta fall används inte UC för smålån. Istället brukar kreditupplysningen göras med Bisnode eller Creditsafe. Många föredrar att slippa UC för att det inte ska synas i kreditupplysningen att man ansökt om ett snabblån.